sluiten

Waar bent u naar op zoek?

Zorg

Valpreventie 65 plussers

Ouderen blijven langer thuis wonen. Mede daarom zetten gemeenten, zorgverzekeraars en partijen in zorg en welzijn volop in op preventie. Een voorbeeld is valpreventie voor 65 plussers. U op leeftijd bezocht het symposium dat door sterkz.org, de eerstelijnsorganisatie in Utrecht stad, georganiseerd is met de titel ‘Breng vallende ouderen in evenwicht’.

Onder meer huisartsen, praktijkondersteuners, fysiotherapeuten en apothekers deelden hun kennis over valproblematiek. Zo zien veel huisartsen en fysiotherapeuten draaiduizeligheid als een moeilijke klacht, aldus Vincent van Vught die zelf huisarts is. Het belet ouderen naar buiten te gaan, uit angst om te vallen. Toch is deze klacht goed te behandelen door verschillende oefeningen te doen.

Medicijngebruik kan het risico op vallen vergroten. Een apotheker gaf aan hoe de praktijk valrisico onder de aandacht brengt. Doosjes met medicijnen van sommige pijnstillers, kalmerings- en slaapmiddelen en bedoeld voor 70 plussers krijgen een blauwe sticker met de tekst ‘LET OP! Dit medicijn verhoogt uw risico op vallen’. Als de medicijnen worden opgehaald, krijgen patiënten informatie over valrisico.

Foto: sterkz.org