sluiten

Waar bent u naar op zoek?

Tips voor gebruik Openbaar Vervoer 

Korting senioren 
Veel bedrijven in het openbaar vervoer hebben kortingen speciaal voor ouderen. Bijvoorbeeld: ben je ouder dan 65 en reis je met een persoonlijke OV-chipkaart op saldo? Dan reis je in de bus, tram en metro altijd met een korting van 34%. Deze korting wordt automatisch verrekend als je in- en uitcheckt tijdens je reis. Let op, dit werkt niet als je betaalt met je bankpas. De website 9292.nl – Senioren korting en voordeel in het OV heeft een overzicht van de kortingen en voordeelabonnementen.  

Betalen met ov-chipkaart 
SeniorWeb heeft een overzicht van alles wat je moet weten over het betalen met een ov-chipkaart.OV-chipkaart: wat u echt moet weten | SeniorWeb   

Je reis voorbereiden 
Als je het moeilijk vindt om met het openbaar vervoer te gaan, vraag dan familie of iemand in je buurt om een keer mee te gaan. Oefenen kan altijd. Reis een stukje met het openbaar vervoer zonder dat je ergens op tijd moet zijn. Zo krijg je ervaring. 

De NS helpt mensen met een lichamelijke beperking bij het reizen met de trein. Je kunt deze hulp aanvragen bij NS Reisassistentie | Reizen met een beperking | NS  of telefonisch via 030-2357822. In de NS Reisplanner kun je een treinreis voorbereiden en zien welke voorzieningen een station heeft. 
 
9292.nl is een website voor al het openbaar en deelvervoer in Nederland. In de reisplanner kun je onder Extra opties onder meer aangeven dat je een langere overstaptijd nodig hebt. De planner houdt daar dan rekening mee.  

Aangepast OV 
Ouderen kunnen, onder bepaalde voorwaarden, ook gebruik maken van aangepast openbaar vervoer zoals de regiotaxi en Valys. Kijk op de website van de gemeente Hulp bij vervoer | gemeente Utrecht wat er mogelijk is of bel de gemeente: 14030. Je kunt ook je vervoerder bellen voor advies. Op Utrecht Centraal kun je informatie vragen bij de servicebalies. Voor vervoers-initiatieven in de wijk zie ons overzicht.