sluiten

Waar bent u naar op zoek?

Vervoers-initiatieven in Utrecht  

In verschillende wijken in de gemeente Utrecht zijn er (informele) vervoers-initiatieven die een handige aanvulling zijn op het OV. We hebben op een rijtje gezet welke het zijn. Zijn we iets vergeten of is de vermelde informatie niet meer juist? We horen het graag! 
U op leeftijd 
M info@uopleeftijd.nl 
T 06 8350 5096 

ANWB automaatje  
ANWB automaatje wordt gecoördineerd door U-Centraal. Vanaf mei 2022 is dit initiatief gestart met de inzet van vrijwilligers. 
Werkgebied: gemeente Utrecht 
Doelgroep: mensen die minder mobiel zijn, het moeilijk vinden om vervoer te regelen of die geen indicatie hebben voor vervoer.  
Hoe gaat het in zijn werk? Dien minimaal 2 werkdagen van tevoren een aanvraag in per mail: automaatje@u-centraal.nl of telefoon 030 236 19 77 (maandag t/m vrijdag 9-13 uur). Je wordt gekoppeld aan een vrijwilliger die zijn eigen auto gebruikt. Zodra het geregeld is, word je teruggebeld ter bevestiging. Als passagier betaal je per kilometer en eventuele parkeerkosten. Je rekent direct af met de bestuurder. 
Waarvoor kun je ANWB automaatje inschakelen? Voor vervoer naar een zorg- of hulpverlener (noodzakelijk vervoer), bezoek aan familie, kapper en/of winkelen in de buurt.  
Voor meer informatie: https://www.u-centraal.nl/onze-mogelijkheden/anwb-automaatje/ 

Buurtmobiel 
Buurtmobiel is een bewonersinitiatief ontstaan in 2016 en werkt met vrijwillige chauffeurs.  
Werkgebied: Overvecht, Zuilen, Noordoost en Ondiep. 
Doelgroep: minder mobiele ouderen en mensen met een beperking. 
Hoe gaat het in zijn werk? Bel om af te spreken van welke locatie of adres je opgehaald wil worden en waar je naartoe wil. Liefst een of twee dagen van tevoren reserveren.   
Betalen: het is alleen mogelijk om per pin strippenkaarten bij de bestuurder te kopen. De strippenkaart is niet persoonsgebonden. Huisdieren mogen gratis mee.  
Waarvoor kun je Buurtmobiel inschakelen? Voor elke bestemming in ons werkgebied. Rollator en opvouwbare rolstoel kunnen mee. En voor een rit naar het ziekenhuis in Utrecht en enkele klinieken zoals de oogkliniek en revalidatiekliniek. Een begeleider kan dan meerijden.  
Bereikbaarheid en beschikbaarheid: maandag t/m vrijdag van 9.00-16.30 uur. Tel. 06-39 72 14 86 
Voor kosten en andere voorwaarden: bel bovenstaand nummer of kijk op https://www.buurtmobiel.com/ 

De Gouden Koets 
De Gouden Koets is een initiatief van Gouden Dagen Nederland. Deze stichting zet zich in om eenzaamheid tegen te gaan. De koets rijdt volledig elektrisch.  
Doelgroep: ouderen die slecht ter been zijn  
Werkgebied:
Transwijk    
Waarvoor kun je de Gouden Koets inschakelen? Voor leuke en sociale uitjes zoals familie- en vriendenbezoek, tuincentrum, een terrasje
Hoe gaat het in zijn werk? Bel voor een afspraak, de kosten en andere voorwaarden naar tel. 030-3072940 of mail naar info@goudendagen.nl Er passen vier mensen in de koets. Echter geen rollator. Het is bedoeld voor kleine afstanden, als een taxi niet rendabel is. 
Voor meer informatie: https://www.goudendagen.nl/gouden-koets-laat-ouderen-toeren-door-transwijk/ 

Domstad PlusBus 
Eens per twee maanden komt er een programmaboekje van de Domstad PlusBus uit. Bij aanmelding vindt er een telefonisch intakegesprek plaats en krijg je het boekje gratis toegestuurd.  
Werkgebied: Gemeente Utrecht
Doelgroep: ouderen die niet meer zelfstandig op stap kunnen.  
Hoe werkt het? Je wordt thuis opgehaald, hulp bij het instappen is mogelijk. Wie veel begeleiding nodig heeft, kan een eigen begeleider meenemen. Ben je in bezit van een U-pas, dan kan je korting krijgen. Om je aan te melden als deelnemer, bel 030 236 17 93 of mail Bus@u-centraal.nl 
Voor meer informatie: https://www.u-centraal.nl/onze-mogelijkheden/domstad-plusbus/ 

Plusbus Erop Uit 
De Plusbus Erop Uit wordt gerund door een team van vrijwilligers. Het initiatief werkt nauw samen met het Nationaal Ouderenfonds en rijdt regelmatig naar activiteiten van dit fonds. Ook zijn er vaste ritten naar plekken als de Roef en het Alzheimercafé.  
Werkgebied: Vleuten-de Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn.  
Doelgroep: 55-plussers die niet of moeilijk gebruik kunnen maken van eigen of openbaar vervoer om erop uit te gaan. 
Waarvoor kun je de Plusbus inschakelen? Voor boodschappen en uitstapjes. Om de prijzen per rit zo laag mogelijk te houden, betaal je naast de ritprijs een jaarlijkse vaste bijdrage. 
Hoe werkt het? In het programmaboekje staan de uitstapjes voorzien van data en prijzen vermeld. Meer informatie en opgeven: tel. 06 57024380 (ma t/m vr 10.00-12.00 uur) of via de mail pluseropuit@gmail.com  
Voor meer informatie: https://www.plusbuseropuit.nl/ 

OV-maatje 
Een OV maatje is een vrijwilliger die een helpende hand biedt en leert hoe je kunt reizen met het openbaar vervoer.  
Werkgebied: Zuilen
Doelgroep: mensen die hulp nodig hebben bij het reizen met openbaar vervoer.  
Hoe werkt het? Wil je gebruik maken of in contact komen met een OV-maatje? Mail naar toegankelijk@utrecht.nl of bel met 06 28 660710 (maandag t/m vrijdag van 9.00-17.00 uur). De hulp is gratis, de busreis betaal je zelf.  
Meer informatie: https://www.utrecht.nl/zorg-en-onderwijs/hulp-en-ondersteuning-wmo/hulp-bij/hulp-bij-vervoer/ 

Vervoersdienst Wil in je buurt
Een vrijwilliger vervoert buurtbewoners in zijn/haar eigen auto.
Werkgebied: Vleuten-de Meern en directe omgeving, postcode 3451 t/m 3455
Doelgroep: zelfstandig wonende volwassenen in Vleuten-De Meern die moeilijk gebruik kunnen maken van eigen of openbaar vervoer. Zij kunnen hiervoor geen andere hulp regelen of willen niet telkens een beroep doen op de mantelzorger.
Kosten: een overzicht vind je op de website.
Waarvoor kun je de vervoersdienst inschakelen? Bijvoorbeeld voor een bezoekje aan familie, vrienden, huisarts of ziekenhuis.
Hoe werkt het? Vraag het vervoer liefst een week van tevoren aan. De vervoersdienst zoekt dan een vrijwilliger die kan rijden.
Meer informatie: info@wilinjebuurt.nl 030-6773131 (ma t/m vr. van 09:00 uur – 11:00 uur)

Zonnebloemauto 
Een zonnebloemauto is een aangepaste auto speciaal voor rolstoelvervoer en is voor 100 procent elektrisch. De meest gangbare rolstoelen en scootmobielen passen erin. Er is plaats voor 3-6 personen.  
Werkgebied: heel Nederland 
Doelgroep: mensen die een rolstoel of scootmobiel gebruiken 
Hoe werkt het? De zonnebloemauto kun je huren. De bediening is niet aangepast. De bestuurder moet een rijbewijs B hebben. Op verzoek kan er een vrijwilliger als chauffeur worden ingezet. 
Waarvoor kun je een zonnebloemauto huren? Een dagje uit met vrienden of familie. Er zijn ook arrangementen voor 2 personen. 
Reserveren: via telefoon 088 00 16717 of via https://zonnebloemauto.welzorg.nl/link/reserveren 
Algemene informatie: Zonnebloemauto Utrecht – UGids 

De Zuidbus 
De Zuidbus heeft ruimte voor 7 passagiers en enkele rollators. Er is geen ruimte voor een scootmobiel.  
Doelgroep: ouderen die niet meer zo mobiel zijn  
Werkgebied: Rivierenwijk, Tolsteeg, Rotsoord, Hoograven en Lunetten  
Hoe werkt het?  
> Voor mensen die een activiteit bijwonen, bijvoorbeeld de soos of een eetgroep, regelt de organisator van de activiteit de Zuidbus.   
> De Zuidbus organiseert zelf uitstapjes van maart t/m december. Aanmelden kan via de website https://www.zuidbus.nl/ of via folders die in de wijken verspreid worden. 
> Voor incidenteel vervoer naar bijvoorbeeld het ziekenhuis worden buurtbewoners aan elkaar gekoppeld. De aanvraag gaat via de website van het Burennetwerk Utrecht Zuid  https://burennetwerkutrechtzuid.nl/home.html 
Voor meer informatie: https://www.zuidbus.nl/