sluiten

Waar bent u naar op zoek?

Actief en veilig mee blijven doen

Digitale drempel

Afgelopen maart was onze Werkgroep Informatie & Communicatie aanwezig bij de Raads Informatie Bijeenkomst (RIB) over de Digitale Stad. Onze boodschap aan de gemeenteraad: de snel toenemende digitalisering kan voor mensen op hogere leeftijd een drempel zijn om mee te doen. 

Er wordt weleens gedacht dat digitalisering onder ouderen een tijdelijk probleem is. Straks komt er immers een generatie aan voor wie dit geen issue meer is? Vergeten wordt dat veel mensen die altijd digitaal vaardig waren, op enig moment de nieuwe ontwikkelingen niet meer kunnen bijbenen.  

Na enkele presentaties over het gemeentelijk beleid lieten we op de bijeenkomst zien waar senioren zoal tegenaan lopen. Het aanvragen van een OV-abonnement, banken die hun filialen sluiten, plekken waar niet meer contant betaald kan worden en minder pinautomaten in het straatbeeld: wie niet (meer) digitaal vaardig is, vist achter het net.  

Misbruik 
En daar komt een ander probleem om de hoek kijken. Ouderen krijgen het advies om aan (klein)kinderen, buren of mantelzorgers hulp te vragen. Dit werkt financiële afhankelijkheid in de hand waar ook financieel misbruik uit kan ontstaan. 85% Van financieel misbruik gebeurt in familieverband. De Lokale Alliantie Utrecht wil hier met haar Actieplan Financiële Veiligheid Senioren aan werken (link naar actieplan). Wethouder Rachel Streefland reageerde ter plaatse door te vertellen dat de gemeente contact heeft gezocht met banken om mee te doen aan de Alliantie.

Leerzaam
In mei hadden we een eerste vervolgafspraak met een aantal ambtenaren over dit onderwerp. In Utrecht en landelijk zijn er veel initiatieven en organisaties die zich bezighouden met hulp aan senioren op het gebied van digitalisering. Dit willen we in kaart brengen zodat de activiteiten en ervaringen beter op elkaar worden afgestemd. Leerzaam voor alle partijen, op de eerste plaats voor de senioren zelf.