sluiten

Waar bent u naar op zoek?

Netwerk Migranten


Door ervaringen met elkaar uit te wisselen weten we wat er speelt en welke behoeftes er leven. Met die informatie benaderen we de gemeente Utrecht en zorginstellingen. Zo willen we de situatie voor oudere migranten structureel verbeteren. Ook wisselen we kennis en tips met elkaar uit.
Het Netwerk staat open voor nieuwe leden, vooral uit groepen die nog niet vertegenwoordigd zijn.

Het Netwerk Migranten van U op leeftijd zet zich in voor:

Informatie in de eigen taal:
Mensen die niet in Nederland zijn opgegroeid spreken en begrijpen de Nederlandse taal soms niet goed. Daardoor missen zij informatie over bijvoorbeeld gezondheidszorg of financiële regelingen. Informatie in meerdere talen is dus belangrijk. Voor wie ook niet heeft leren lezen in zijn of haar moedertaal, zijn filmpjes en audioberichten een goede manier om informatie over te brengen. Wij willen graag dat dit soort communicatiemiddelen meer worden gebruikt.
Taallessen:
Je bent nooit te oud om te leren. Als ze willen, moeten oudere migranten Nederlandse les kunnen volgen in hun eigen tempo, dicht bij huis en in een fijne sfeer.
Woonzorg-locaties:
Ouderen voelen zich vaak het veiligst in een omgeving met mensen die hun cultuur en taal delen. Er zijn ideeën om woongroepen met bepaalde groepen te beginnen of om verschillende culturen bij elkaar te brengen op elk hun eigen etage van een woon-zorg-complex. Daarover praten wij met de gemeente Utrecht en met zorginstellingen.
Cultuursensitief werken:
Iedere oudere verdient het om geholpen te worden door hulpverleners die rekening houden met zijn of haar culturele achtergrond. Die bijvoorbeeld snapt dat het in zijn of haar cultuur nog moeilijker is om hulp te vragen aan instanties dan in de Nederlandse. Instellingen moeten daar af en toe aan worden herinnerd.
Mantelzorg:
Als je ouders niet in Nederland zijn geboren en misschien jijzelf ook niet, kan het extra moeilijk zijn om voor hen te zorgen als ze ouder worden. Migranten-mantelzorgers weten niet altijd welke hulp er is om hun zorgtaak vol te houden. Daarom doen wij ons best om hen te bereiken en informatie te geven.

De leden van het Netwerk Migranten:
Marzouka Boulaghbage (DOCK en Al-Amal/Marokkaans)
Ednie Cheung (het Zonnetje/Chinees)
Jenny Hasselbaink en Renate Jones (Kisha’s Care en stichting Moria/Surinaams)
Sylvia Hiert (Stichting Pelita/Indisch)
Radj Rahmaran (Stichting Asha/Hindostaans)
Ali Sadaoui (NISBO/Diverse groepen)
Abdelkader Tahrioui (Attifa/Marokkaans)
Hasan Kaplan (Steunpunt GGZ/Diverse groepen)
Kabira Bouayad (Al-Amal/Marokkaans)
Karima Loukili

De werkgroep wordt ondersteund door het bureau van U op leeftijd en is te bereiken via info@uopleeftijd.nl