Je leest er regelmatig over, en je vraagt je misschien af: gemeenschappelijk wonen, is dat iets voor mij? In een woongemeenschap heeft iedereen een eigen huis – meestal een appartement – maar er zijn ook altijd gemeenschappelijke ruimtes waar de bewoners elkaar kunnen ontmoeten en samen dingen doen. Iedereen draagt een steentje bij om de groep actief en betrokken te houden. Doordat de gezamenlijke ruimtes in eigen beheer zijn, is er van tijd tot tijd overleg over de activiteiten, de financiën en andere kwesties. Zo geef je samen vorm aan je woonomgeving. Benieuwd of je je er thuis zou kunnen voelen? Doe de test om daar een eerste gevoel bij te krijgen.
In Utrecht zijn diverse woongemeenschappen van en voor 50-plussers. Sommige van hen zijn actief op zoek naar nieuwe bewoners en/of mensen voor de wachtlijst. Dat geldt onder meer voor Gagelstaete en Vleuterweide. Een goed moment om eens te informeren wat de mogelijkheden zijn en te kijken of dat bij je past. Soms zijn er ook beperkingen, bijvoorbeeld als het om je leeftijd en inkomen gaat. Dus ga tijdig op zoek, om teleurstelling te voorkomen.
Net nieuw in Utrecht is woongemeenschap Aafia voor ouderen met een Marokkaanse achtergrond. Dit is een initiatief van Attifa. Na vele jaren van plannen maken en wachten op een geschikte locatie, huurt de groep sinds kort tien woningen met een gemeenschappelijke ruimte van Woonin. De woningen maken onderdeel uit van een gerenoveerd seniorencomplex op Kanaleneiland. De nieuwe bewoners zijn momenteel druk bezig met inrichten en verhuizen.
Beeld: Pixabay