Op maandagmiddag 11 december vindt in Theater ZIMIHC Zuilen een informatief en interactief symposium plaats waar LHBTI+ ouderen uit Utrecht centraal staan. Kernvraag is: hoe creëer je een veilige omgeving waarin regenboogouderen zichzelf kunnen zijn en op een respectvolle manier oud kunnen worden? Op het LATER Symposium Utrecht-stad ontmoeten professionals, vrijwilligers en studenten uit de zorg- en welzijnssector en regenboogouderen elkaar.
‘Zijn wie je bent en leven zoals je wilt’ is helaas nog niet voor alle ouderen vanzelfsprekend. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen (LHBTI) krijgen op latere leeftijd nog te vaak maken met afwijzing, discriminatie en onwetendheid. Vooral wanneer zij afhankelijk worden van zorg of hulp.
Oprichting Utrechtse Alliantie Regenboog 50+
Op het symposium richten acht Utrechtse partners (Buurtteams, Careyn, COC, DOCK, gemeente Utrecht, NIZU, Roze 50+, U op Leeftijd) de Utrechtse Alliantie Regenboog 50+ op die streeft naar goede ondersteuning voor deze vaak kwetsbare doelgroep.
Programma
Het programma beoogt de deelnemers te inspireren om met diversiteit aan de slag te gaan en te blijven. Verschillende mensen gaan in op het vormgeven van diversiteit in organisaties, waaronder prof. dr. John de Wit, decaan diversiteit van de Universiteit Utrecht, en wethouder Linda Voortman. Ook zijn er videoportretten van LHBTI-ouderen uit de stad, muzikale optredens en praat de dagvoorzitter u bij over de feiten en cijfers over regenboogouderen. In vijf inspiratiesessies kunt u in kleine groepen in gesprek over diversiteit en reiken de inleiders handvatten aan voor een meer inclusieve manier van werken. Tijdens het symposium zijn in de foyer de foto exposities ‘LATER’ en ‘Queer U Stories’ te zien.
Gezicht geven
“Met dit symposium willen we regenboogouderen in Utrecht een gezicht geven” vertelt Kees van den Berg, Roze 50+ ambassadeur en lid van de projectgroep. “Nog steeds voelen LHBTI+-ouderen zich niet gezien, voelen de druk om op latere leeftijd terug de kast in te gaan of vereenzamen doordat ze onjuist bejegend worden, vooral als ze afhankelijk worden van zorg. Dat heeft ernstige en verdrietige gevolgen en dat zou hier in 2023 toch eigenlijk niet meer mogen voorkomen”.
Landelijk project met lokale partners
Het symposium in Utrecht is onderdeel van het landelijke project LATER, een initiatief van Sebastiaan Kes van Stichting Human Focus en Wouter Snip van Stichting JURA film, theater & debat. Het eerste LATER symposium vond plaats in maart 2022 in Emmen en sindsdien zijn ook in de regio’s Amersfoort, Zwolle, Leiden, Haaglanden, Twente en Noord-Holland symposia georganiseerd.
Deelname aan de middag is gratis. Kijk hier voor het programma en inschrijving.