sluiten

Waar bent u naar op zoek?

Welkom bij onze boekenkast

Boekenkast

Wij komen regelmatig boeken tegen over het thema ouder worden. Als ze ons de moeite waard lijken, zetten we ze voor een tijdje in deze boekenkast. Niet dat we ze allemaal gelezen hebben. We beoordelen ze ook niet met een aantal ballen of zo. We geven de titel door als tip, met een link naar meer informatie.   
 
Hopelijk raak je hierdoor geïnspireerd. Of vind je antwoorden op vragen die je al een tijdje bezighouden. Loop je zelf tegen een recent verschenen boek aan dat past in de kast? Laat het ons weten via info@uopleeftijd.nl

Romans

Het late leven (2024) 
Deze van Bernhard Schlink draait om Martin: zesenzeventig jaar, befaamd jurist en gelukkig getrouwd. Wanneer hij ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, vraagt hij zich af: wat geef ik mijn vrouw en kind mee? Wat is een geschenk voor hen, wat wordt een last? Een ontroerende en wijze roman over liefhebben en loslaten, leven en afscheid nemen. Van uitgeverij Cossee

De reus uit de Rif (2024)
De vader van Mohammed Benzakour, geboren in het ruige Rifgebergte, verzeilde als ‘gastarbeider’ in Nederland. Hij ging werken bij een oliefabriek en zijn vrouw en kinderen voegden zich bij hem. Een boek over inburgeren, culturele verschillen, eten en reizen, over een veranderend Nederland en de liefde van een zoon voor zijn markante vader. Een literair kleinood.

Baumgartner (2023) 
Deze roman van Paul Austers stelt de vraag: waarom onthouden we bepaalde momenten en vergeten we andere? Sy Baumgartners leven is getekend door zijn blijvende liefde voor zijn overleden vrouw Anna. Zelf is hij eenenzeventig en gaat binnenkort met pensioen. Hij raakt in toenemende mate verstrikt in spiralen van herinneringen. Van uitgeverij De Bezige Bij

Schemerleven (2022)
Iemand tipte ons: ‘Over een 81-jarige vrouw die terugkijkt op een indringende gebeurtenis uit de jaren ’60, die zij haar hele leven heeft weggedrongen. Persoonlijk vond ik dit een prachtig boek.’ Auteur: Jaap Robben bij uitgeverij De Geus.

Boeken op recept
De Culturele Apotheek verstrekt geen poedertjes, maar wel dikke pillen. Geen zalfjes, maar wel verzachtend leesvoer. Last van sleur, moedeloosheid of hopeloosheid? Van reisbedenkingen of van een beperkende bubbelblik? Vind hier een boek dat jouw kwaal kan verlichten.

(Auto) biografieën

Autobiografie van een flat (2024)
Otto de Kat (pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt) keert terug in de flat van zijn allang overleden ouders, die daar in 1941 kwamen wonen, in een gebombardeerd Rotterdam. Hij werd er geboren en groeide er op. Nu richt hij zich opnieuw in, en uit alle kamers komen herinneringen, oude geschiedenissen en soms nieuwe inzichten. Klik voor meer informatie.

Het goedgeleefde leven (2024) 
Gladys McGarey begon haar medische praktijk in een tijd dat vrouwen niet eens een eigen bankrekening mochten openen. Nu, 103 jaar oud en nog steeds actief als arts, deelt ze haar geheimen voor een lang, vol en gezond leven. Ze vertelt over haar duizenden patiënten en zes kinderen, en leert ons op elke leeftijd geluk en levenskracht te vinden. Van Alfabet uitgevers.

Als je toch honderd wordt, kun je net zo goed gelukkig zijn (2024) 
Bruna brengt deze Koreaanse bestseller van dr. Rhee Kun Hoo uit als geschenkboek. De gepensioneerde psychiater vertelt over vergeving, spijt hebben van altijd maar doorgaan, het plezier van simpel leven en de kracht die schuilt in gewoon geluk. Zijn eigen leven is een onuitputtelijke bron van opmerkelijke ervaringen en zijn verhalen bieden troost. Lees hier meer.  

Praktisch

Actief Ouder Worden (2024) 
Tinie Kardol en Wim van Kreij dragen veel praktische ideeën en tips aan om op een prettige manier ouder te worden. Onderwerpen als gezondheid, eenzaamheid, stimuleren van de geest, wonen, veiligheid, ontspanning, geldbeheer, schenkingen en voorzieningen voor de oudere dag komen aan de orde.  

Hoe leef ik met dementie? (2024) 
Een diagnose dementie verandert je leven ingrijpend. Je hebt behoefte aan verhalen, ervaringen en tips van anderen. Jacoba Huizenga heeft hier onderzoek naar gedaan samen met mensen met dementie. Een boek voor mensen die leven met dementie, hun naaste omgeving, partners, familie en vrienden en professionals. Je kunt het hier bestellen of downloaden. 

Comfortabel blijven wonen (2024)
Zo lang en prettig mogelijk zelfstandig blijven wonen kan met wat aanpassingen of een verbouwing vaak in je eigen, vertrouwde woning. Desnoods met wat extra zorg aan huis. Als dat niet meer kan, zijn er allerlei alternatieven. In dit boek komen alle opties voorbij. Meer informatie vind je op de site van de Consumentenbond.

Ouderen als oplossing (2023) 
Waarom benut de samenleving de ervaringen en talenten van oudere mensen nog zo weinig? Welke mogelijkheden zijn er om dit wel te doen? Dat begint door ouderen te zien als onderdeel van de samenleving in plaats van als zorgbehoevende ballast. Een bundel over seniorisme, samenleven en solidariteit. 

Vitaal ouder worden is zo gek nog niet (2023) 
Specialist ouderengeneeskunde Ester Bertholet schreef dit boek over ouder worden; de werking van het lichaam, medische klachten, preventie, medicatie, welzijn en zingeving. Centraal staat kennis: over hoe je lichaam en geest werkt, hoe ziektes kunnen ontstaan en behandelingen hierop aansluiten en vooral wat je zelf kunt doen. Klik hier voor meer informatie.

’n Beetje Leuk Ouder Worden (2022, herzien in 2023) 
Wies Verbeek geeft tips om prettig en vitaal oud te worden. In hoofdstukken over bewegen, gewicht, stress, uiterlijk en nog veel meer legt ze uit wat wel en niet werkt en hoe dat zit. Zo is witlof goed voor je darmen (verrassend!) en draagt veel puzzelen niet echt bij aan een beter geheugen (teleurstellend …). Verkrijgbaar in de boekhandel en als ebook. Lees hier meer.  

Mijn belangrijkste gegevens overzichtelijk bij elkaar (2020) 
Wanneer je dit boek hebt ingevuld, is het zowel een persoonlijk archief als een bron van informatie voor nabestaanden: voor wanneer je er niet meer bent of niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen. Ieder hoofdstuk is voorzien van tips en informatie. Lees hier meer.