sluiten

Waar bent u naar op zoek?

Welkom bij onze boekenkast

Wij komen regelmatig boeken tegen over het thema ouder worden. Als ze ons de moeite waard lijken, zetten we ze voor een tijdje in deze boekenkast.
Hopelijk raak je hierdoor geïnspireerd. Of vind je antwoorden op vragen die je al een tijdje bezighouden. Loop je zelf tegen een recent verschenen boek aan dat past in de kast? Laat het ons weten via info@uopleeftijd.nl

Nieuw in de boekenkast

Ouder worden als ervaring (2025)
De vraag naar betekenisvol ouder worden is niet nieuw, maar in de eenentwintigste eeuw volstaan traditionele antwoorden niet langer. Gangbare verhalen kloppen niet: ouder worden is niet ‘jong blijven’, en betekent evenmin alleen maar verlies. Maar wat is het dan wel? Geschreven door Suzanne Biewinga, uitgegeven door Boom.

Ouder worden (2025)
In dit boek schrijft de 81-jarige Elke Heidenreich op een unieke, vitale, geestige en opwindende manier over wat ouderdom betekent, voor jezelf, voor anderen, voor degenen die je liefhebt. Hoe leren we er zo goed mogelijk mee om te gaan? Is het mogelijk om een vervuld leven te leiden als je oud bent? Van uitgeverij Balans.

Romans

Jij hebt immers alle tijd (2024)
Lies van Houtem schreef deze roman over Sandra, die blij is dat ze met pensioen kan. Na een pittige baan en jarenlange mantelzorg voor haar man, begint nu het rustige leven, zo hoopt en verwacht ze. Al gauw merkt ze dat er steeds vaker een beroep op haar wordt gedaan. Te bestellen bij uitgeverij Elikser

Het late leven (2024) 
Deze roman van Bernhard Schlink draait om Martin: zesenzeventig jaar, befaamd jurist en gelukkig getrouwd. Wanneer hij ongeneeslijk ziek blijkt te zijn, vraagt hij zich af: wat geef ik mijn vrouw en kind mee? Wat is een geschenk voor hen, wat wordt een last? Een ontroerende en wijze roman over liefhebben en loslaten, leven en afscheid nemen. Van uitgeverij Cossee

De reus uit de Rif (2024)
De vader van Mohammed Benzakour, geboren in het ruige Rifgebergte, verzeilde als ‘gastarbeider’ in Nederland. Hij ging werken bij een oliefabriek en zijn vrouw en kinderen voegden zich bij hem. Een boek over inburgeren, culturele verschillen, eten en reizen, over een veranderend Nederland en de liefde van een zoon voor zijn markante vader. Een literair kleinood.

Samen lezen
Iedere eerste én derde donderdag van de maand van 11.00 -12.00 uur organiseert de Culturele Apotheek ‘Samen lezen‘ in Bibliotheek Neude, Grote hal – Nis 4. Met koffie/thee en iets lekkers, zonder kosten.

(Auto) biografieën

Autobiografie van een flat (2024)
Otto de Kat (pseudoniem van Jan Geurt Gaarlandt) keert terug in de flat van zijn allang overleden ouders, die daar in 1941 kwamen wonen, in een gebombardeerd Rotterdam. Hij werd er geboren en groeide er op. Nu richt hij zich opnieuw in, en uit alle kamers komen herinneringen, oude geschiedenissen en soms nieuwe inzichten. Klik voor meer informatie.

Het goedgeleefde leven (2024) 
Gladys McGarey begon haar medische praktijk in een tijd dat vrouwen niet eens een eigen bankrekening mochten openen. Nu, 103 jaar oud en nog steeds actief als arts, deelt ze haar geheimen voor een lang, vol en gezond leven. Ze vertelt over haar duizenden patiënten en zes kinderen, en leert ons op elke leeftijd geluk en levenskracht te vinden. Van Alfabet uitgevers.

Non-fictie

Je moest eens weten – Fotoboek (2024) 
Je moest eens weten…’ – ‘Bir bilsen…’ in het Turks. Zo beginnen veel vrouwen hun levensverhaal als fotograaf Çiğdem Yüksel ze opzoekt. Deze vrouwen verlieten hun thuis om in Nederland een nieuw leven op te bouwen. Ze zijn nu tussen de 60 en 80 jaar oud, de tijd dringt om hun verhalen een plek te geven in de Nederlandse geschiedenis. Van uitgeverij NAI010. 

Dit ga ik doen na pensioen (2024)
Arbeids- en organisatiepsycholoog Bernadette Janssen zag mensen ‘worstelen’ met hun nieuwe leven na pensioen. “Pensioen is geen eindstreep, het is het begin van waardevolle mogelijkheden. Het is belangrijk om bewust na te denken over hoe je gezond ouder wilt worden, idealiter al tijdens je werk”. Haar handboek ‘Dit ga ik doen na pensioen’ is gratis te downloaden

Actief Ouder Worden (2024) 
Tinie Kardol en Wim van Kreij dragen veel praktische ideeën en tips aan om op een prettige manier ouder te worden. Onderwerpen als gezondheid, eenzaamheid, stimuleren van de geest, wonen, veiligheid, ontspanning, geldbeheer, schenkingen en voorzieningen voor de oudere dag komen aan de orde.  

Hoe leef ik met dementie? (2024) 
Een diagnose dementie verandert je leven ingrijpend. Je hebt behoefte aan verhalen, ervaringen en tips van anderen. Jacoba Huizenga heeft hier onderzoek naar gedaan samen met mensen met dementie. Een boek voor mensen die leven met dementie, hun naaste omgeving, partners, familie en vrienden en professionals. Je kunt het hier bestellen of downloaden. 

Comfortabel blijven wonen (2024)
Zo lang en prettig mogelijk zelfstandig blijven wonen kan met wat aanpassingen of een verbouwing vaak in je eigen, vertrouwde woning. Desnoods met wat extra zorg aan huis. Als dat niet meer kan, zijn er allerlei alternatieven. In dit boek komen alle opties voorbij. Meer informatie vind je op de site van de Consumentenbond.

Mijn belangrijkste gegevens overzichtelijk bij elkaar (2020) 
Wanneer je dit boek hebt ingevuld, is het zowel een persoonlijk archief als een bron van informatie voor nabestaanden: voor wanneer je er niet meer bent of niet meer in staat bent om je eigen belangen te behartigen. Ieder hoofdstuk is voorzien van tips en informatie. Lees hier meer.